Biografie

Emma is actief als kamer-musicus, soliste en concertmeester en treedt op in alle top concertlocaties in Nederland zoals Tivoli Vredenburg, het Muziekgebouw, het Concertgebouw (ook uitgezonden op live radio) en over heel Europa. Emma heeft samengewerkt met enkele topmusici van Nederland zoals Maria Milstein, Lisa Jacobs en Caspar Vos. Ze is uitgenodigd om op meerdere internationale kamermuziekfestivals te spelen zoals het Internationaal kamermuziekfestival Utrecht, het Rhinegold festival in Wageningen, het Delft Chamber Music Festival in Delft, het Francigena International Arts Festival en Festival Musicale di Portogruaro in Italië, het Romsey Chamber Music Festival in Engeland en het Festival Internacional De Música De Marvão (Portugal). Andere recentelijke highlights waren onder andere de uitnodiging om de première van het strijktrio ‘Oceano’ te geven in het Concertgebouw door de Finse componist Sebastian Fagerlund.

Het seizoen 2023-2024 omvat optredens met kamermuziek, recital concerten en ze zal meerdere malen te zien zijn als concertmeester. Inclusief concerten in Engeland en België en in de grote zalen van Nederland. Emma zal ze soleren in werken van Prokofiev, Tchaikovsky en Hartmann. Ook is zij dit jaar genomineerd voor de Grachtenfestivalprijs 2023.

Aan Emma zijn verschillende prijzen toegekend. Op het Oskar Back concours 2022 kreeg zij de 2e prijs, de publieksprijs en de prijs voor de beste uitvoering van het moderne werk. Ze won de 1e prijs op het internationale concours “Luigi Zanuccoli” in Italië,  de 3e prijs op het internationale Emmanuel Durlet concours in België, de prijs ‘Laberté Hoedemaker’ in 2013 en ze ontving meerdere prijzen tijdens het Prinses Christina Concours. Ook werd ze uitgekozen als een van de twaalf deelnemers voor ‘Crans-Montana Classics’ in Zwitserland, met als artistiek leider de befaamde violist Schlomo Mintz. Emma soleerde afgelopen seizoenen met orkest in concerten van Brahms, Bach, Mozart.

Emma was tot 2020 concertmeester van het ensemble ‘The String Soloists’ waarmee ze ook heeft gesoleerd. Ze hebben meerdere cd’s uitgebracht van onder andere Haydn en Locatelli, de meest recentelijke cd werd geprezen door BBC Music Magazine newspaper voor hun ‘Crisp clean playing, buoyant orchestral interaction’ en Musicweb International ‘Style and sensitivity meets the exquisite and sophisticated’.

Emma wordt regelmatig gevraagd om te spelen bij het Amsterdam Sinfonietta en als aanvoerder/plaatsvervangend aanvoerder bij verschillende orkesten zoals het balletorkest, het Noord Nederlands Orkest en het Keulen Kamerorkest.

Emma begon met haar vioollessen bij Evert Sillem en later aan de jong talenten afdeling van het Conservatorium van Amsterdam bij Prof. Lex Korff de Gidts. Ze vervolgde haar studie bij Prof. Ilya Grubert aan het Conservatorium van Amsterdam en studeerde af met het hoogst haalbare resultaat, een “10”. Emma kreeg volledige financiering van Nederlandse fondsen om bij Lukas Hagen verder te studeren waar ze in 2020 haar Post-graduate diploma heeft afgerond.
Verdere inspiratie komt door lessen en masterclasses van wereldberoemde violisten en musici zoals Leonidas Kavakos, Jaap van Zweden, Christoph Poppen, Gerhard Schultz, Schlomo Mintz, Schmuel Ashkenasi, Zakhar Bron en Ray Chen.

Emma speelt op een viool gebouwd door Giovanni Grancino (1700-1705, Milaan), ter beschikking gesteld door een anonieme weldoener. En met een stok gemaakt door C. Peccatte die Emma heeft kunnen aanschaffen  met hulp van het Stichting Eigen Muziekinstrumentenfonds.

Emma Roijackers foto Ronald Knapp